

ST. LAWRENCE HIGH SCHOOL

A JESUIT CHRISTIAN MINORITY INSTITUTION



27, BALLYGUNGE CIRCULAR ROAD, KOLKATA- 700019 M - SECOND SUBJECT- ARITHMETIC ANSWER WORKSHEET – 29 TOPIC – TIME DATE – 25.06.2020

CLASS – IV TERM - SECOND SUBJECT- ARIT

1. Find the duration of time between.

a) 3:30 a.m. and 4:45 a.m.

 3:30 a.m.
 4:00 a.m.
 4:45 a.m.

 ↑
 30 min
 ↑
 45 min
 ↑

- = 30 min + 45 min
- = 1 h 15 min

Ans. <u>1 h 15 min</u>

b) 5:45 a.m. and 6:20 p.m.

5:45 a.m. 6:00 a.m. 6:00 p.m. 6:20 p.m. $\uparrow 15 \min \uparrow 12 h \uparrow 20 \min \uparrow$ = 15 min + 12 h + 20 min

= 12 h 35 min

Ans. <u>12 h 35 min</u>

c) 6:15 a.m. and 4:35 p.m.

 6:15 a.m.
 7:00 a.m.
 4:00 p.m.
 4:35 p.m.

 ↑
 45 min
 ↑
 9 h
 ↑
 35 min
 ↑

= 45 min + 9 h + 35 min = 10 h 20 min

Ans. 10 h 20 min

d) 4:20 a.m. and 5:40 p.m.

4:20 a.m.		5:00 a.m.		5:00 p.m.		5:40 p.m.
↑	40 min	\uparrow	12 h	1	40 min	

= 40 min + 12 h + 40 min

= 13 h 20 min

Ans. 13 h 20 min

2. Find the time.

a) 4 h after 1:30 p.m.

Ans. 5:30 p.m.

- b) 3 h 10 min after 4:30 p.m.Ans. 7:40 p.m.
- c) 2 h 30 min after 7:20 a.m.

Ans. 9:50 a.m.

d) 1 h 40 min after 6:30 p.m.

Ans. 8:10 p.m.

3. Find the time.

a) Ram started looking for his missing cat at 2:40 p.m. If he found it at 6:10 p.m. How long did he spend looking?

2:40 p.m.		3:00 p.m.		6:00 p.m.		6:10 p.m.
\uparrow	20 min	\uparrow	3 h	\uparrow	10 min	\uparrow

Ans. Ram spend (20 min + 3 h + 10 min) = 3 h 30 min for looking his missing cat.

b) Rohan goes to a park at 4:30 p.m. and plays for 3 h 10 min. At what time will he come back?

4:30 p.m. 7:30 p.m. 7:40 p.m. ↑ 3 h ↑ 10 min ↑

Ans. Rohan will came back home at 7:40 p.m.

c) The train departs from the station at 10:55 p.m. and arrives at its destination after 5 h 25 min. At what time did it reach its destination?

10:55 p.m.		3:55 a.m.		4:20 a.m.
<u> </u>	5 h	\uparrow	25 min	

Ans. The train will reach its destination at 4:20 a.m.

d) Meena went to bed at 10:15 p.m. and slept for straight 8 h 30 min. When did she wake up?

10:15 p.m.		6:15 a.m.		6:45a.m.
\uparrow	8 h	\uparrow	30 min	\uparrow

Ans. Meena wake up at 6:45 a.m.

4. Look at the calendar of the current year and name the day on.

- a) 25th December <u>Friday</u>
- b) 5th September <u>Saturday</u>
- c) 23rd January <u>Thursday</u>
- d) 12th January <u>Sunday</u>

5. How many days are there between:

a) 2nd October and 14th November

Days in October	= 31 - 1 = 30
Days in November	= 14
Total days	= 30 + 14 = 44

Ans. There are 44 days between 2nd October and 14th November.

b) 5th June and 15th August

Days in June= 30 - 4 = 26Days in July= 31Days in August= 15Total Days= 26+31+15=72

Ans. There are 72 days between 5th June and 15th August.

6. Solve.

a) How many days are there between 22nd January and 15th March if it is a leap year?

Days in January	= 31 - 21 = 10
Days in February	= 29
Days in March	= 15
Total Days	= 10 + 29 + 15 = 54

Ans. There are 54 days between 22nd January and 15th March.

b) A carpenter completed his task in 25 days. If he began working on 15th May, on which date did he work last?

Days of working in May	= 31 - 14 = 17
Days of working in June	= 25 – 17 = 8

Ans. The carpenter worked last on 8th of June.